Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017



                                  ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΙΓΚΟΥ
                                       ΤΥΡΚΟΥΑΖ
                      ΕΚΔΟΣΕΙΣ: “VAKXIKON.GR” 





       Έχει χρώμα ο έρωτας και αν ναι, τότε ποιο είναι το χρώμα του; Πολλοί θα πουν, το κόκκινο, όμως, υπάρχουν και κάποιοι, που έχουν διαφορετική άποψη.
       Τέτοιες σκέψεις μας έρχονται στο νου, διαβάζοντας την ποιητική συλλογή της Μαρίας Στρίγκου «Τυρκουάζ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: “Vakxikon.gr”. Πρόκειται για πεζοποιήματα γραμμένα με μεγάλη φαντασία. Ερωτικές εικόνες, που περιγράφονται με πολύστιχα κείμενα, δίνοντας την ιδέα ενός ερωτικού παραληρήματος. Και όμως! Η ποιήτρια δεν χάνεται ποτέ στους δαιδαλώδεις λαβύρινθους του κάθε ποιήματός της και είναι έτοιμη πάντα να μας εντυπωσιάσει με εύστοχα συμπεράσματα.
       Παρακάτω, θα σταθούμε σε κάποια πολύ μικρά αποσπάσματα, ίσα για να πάρουμε μια ιδέα, για το πως βλέπει η ποιήτρια τον έρωτα: «Μας τρόμαζε, βλέπεις, το να μπορούν δρόμοι παράλληλοι να / συναντιούνται. Πόσο μάλλον να ερωτεύονται.», γράφει η Μαρία Στρίγκου για το φόβο του σύγχρονου ανθρώπου να ερωτευτεί, ενώ αλλού, θα βρίσκει παντού τον αγαπημένο της, που απουσιάζει: «Παντού Σ’ έβρισκα, στους δρόμους που περνούσα, στο / φλυτζάνι του καφέ μου που ξεχνούσα στο τραπέζι, / στο βιβλίο / που με ορμήνευε, στο μαξιλάρι που μεταχειριζόμουν γι’ / αντίσκηνο.», ενώ πιο κάτω θα γράψει: «Ερωτεύομαι θα πει κινδυνεύω. / Μην ψάχνεις για διαβήτες και μοιρογνωμόνια. / Αυθαίρετα θα χτίσουμε και φέτος.» Σε άλλα ποιήματα, η Μαρία Στρίγκου γίνεται πιο τολμηρή: «Οι νύχτες κρύβουν μυστικά. Και λόγια που δεν προλάβαμε να πούμε. / Ακόμα.» και αλλού: «Τι χάσιμο χρόνου είναι τα λόγια όταν υπάρχουν ακόμα τα φιλιά!» Αρκετά ενδιαφέρουσες είναι και οι αναφορές στον Ηλία Βενέζη και στον Αργύρη Εφταλιώτη, που θα συναντηθούν στο ίδιο ποίημα, ενώ, σε μια αποστροφή της γραφίδας της, η ποιήτρια θα γράψει: «εγώ δεν είμαι ποιητής. / Είμαι μονάχα ερωτευμένος.»
       Ξεκινήσαμε αυτή την ιχνηλασία στην ποιητική συλλογή της Μαρίας Στρίγκου «Τυρκουάζ», θέτοντας το ερώτημα: Έχει χρώμα ο έρωτας και αν ναι, τότε ποιο είναι το χρώμα του; Η Μαρία Στρίγκου με τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή και με τον δικό της ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο, μας απάντησε: Ο έρωτας έχει χρώμα και είναι τυρκουάζ.


ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 


  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου