Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016                                  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ
                                         ΣΕ ΕΡΩΤΑ ΧΝΑΡΙΑ
                                ΕΚΔΟΣΕΙΣ: “VAKXIKON.GR”       Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η γυναικεία ερωτική ποίηση περιοριζόταν στον θαυμασμό του ερωτικού συντρόφου και στην περιγραφή των αρετών του. Η γυναικεία ερωτική ποίηση έγινε πιο σύγχρονη καταργώντας τα ταμπού, έσπασε τα στερεότυπα και γκρέμισε αντιλήψεις αιώνων. Οι ποιήτριες άφησαν πίσω την ντροπαλή παράδοση και πέρασαν σε ένα νέο είδος ερωτικής ποίησης σύγχρονο και κάποιες φορές τολμηρό.
       Μια σύγχρονη ερωτική ποιήτρια είναι και η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Σε έρωτα χνάρια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: “Vakxikon.gr”. Πρόκειται για άτιτλα ποιήματα, κυρίως ερωτικά, όπου στα περισσότερα παρατηρείται μια προσπάθεια τήρησης παραδοσιακής φόρμας με χαλαρή ομοιοκαταληξία, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ποιήματα γραμμένα σε ελεύθερο στίχο. Η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου γράφει απλά και κυρίως περιγράφει ερωτικές εικόνες με έναν δικό της τρόπο γραφής.
      Η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου παρουσιάζει το ερωτικό ταξίδι σαν κάτι άγνωστο, που την τρομάζει, αλλά θέλει να το εξερευνήσει: «Είσαι ένα κρυφό ταξίδι με άγνωστο προορισμό. / Και αν υπάρχει κάτι που με φοβίζει. / Κάτι που μου ταράζει τα ήσυχα νερά μου. / Είναι αυτό το άγνωστο / που τόσο θα ‘θελα να ψάξω και να βρω.» Και όταν όλα μοιάζουν χαμένα, ο έρωτας γίνεται μοναδική ελπίδα για να μας βγάλει από την άβυσσο, που νιώθουμε ότι χανόμαστε: «Μέσα σε μια άβυσσο βυθισμένη, / μοναδική φυγή / η σκέψη μου μια σένα.»
       Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα ποιήματα, που κάνουν την ποίηση της Χριστίνας Κουγιουμτζόγλου πιο τολμηρή, θα ‘λεγε κανείς αισθησιακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποίημα στη σελίδα 38, όπου η ποιήτρια περιγράφει με πολύ ζωντανά χρώματα το ταξίδι μιας σταγόνας νερού πάνω στο κορμί της.
        Όμως, υπάρχει και ο ανεκπλήρωτος έρωτας, που περιγράφει με αδρές πινελιές η ποιήτρια. Η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου, στη σελίδα 24 αφού περιγράψει τι είναι για την ίδια ο αγαπημένος της θα καταλήξει: «Είσαι ό,τι ήθελα να έχω. / Μα δεν μπορώ.»
       Σε μια αποκλειστικά ερωτική ποιητική συλλογή, σπάνια βρίσκει κανείς αναφορές σε άλλα θέματα εκτός από τον έρωτα. Στην ποιητική συλλογή της Χριστίνας Κουγιουμτζόγλου συναντάμε και ορισμένους στίχους αποφθεγματικούς, που ξεφεύγουν από το ερωτικό μοτίβο, που διαπερνά την ποίησή της: «Δε μοιάζει με ζωή απλά να ζεις, / να περπατάς και ν’ αναπνέεις.»
       Ακολουθήσαμε, λοιπόν, τα χνάρια του έρωτα, που μας οδήγησε η Χριστίνα Κουγιουμτζόγλου. Περιμένουμε να ακολουθήσουμε τα καινούργια χνάρια των στίχων της.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου