Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΣΙΩΡΗ


                                      ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΑΥΣΤΑ
                      ΕΚΔΟΣΕΙΣ: «ΒΑΚΧΙΚΟΝ» 







       Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε την ποιητική συλλογή της Ιωάννας Κοσιώρη: «Για μια Φαύστα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Πρόκειται για ποιήματα γραμμένα σε ποικίλες μορφές. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί άλλοτε τον ελεύθερο και άλλοτε τον παραδοσιακό στίχο με μια μεταμοντέρνα διάθεση. Όλα τα ποιήματα είναι σχετικά σύντομα, από τα ποιητικά θραύσματα, που είναι μονόστιχα, δίστιχα, τρίστιχα, τετράστιχα κλπ. μέχρι ποιήματα της μιας περίπου σελίδας.
        Στην ποιητική συλλογή της Ιωάννας Κοσιώρη «Για μια Φαύστα» περιλαμβάνονται αρκετά ερωτικά ποιήματα. Η αγάπη γίνεται μια αφιέρωση καθώς η ερωτευμένη  γυναίκα αφιερώνει όλο το είναι της στον εραστή. Ο έρωτας απαιτεί αγώνα για να πετύχει: «Η αναρρίχηση μέχρι την κορυφή / θέλει αγώνα και στερήσεις.» Πολλές φορές, όμως, ο έρωτας δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τραγική απαισιοδοξία η ανεκπλήρωτη επιθυμία καταλήγει σαν μια στάμπα στον μηρό, που γράφει: «ΑΝΙΚΑΝΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ». Επίσης, ο έρωτας μπορεί να γίνει πολύ κτητικός. Η ποιήτρια περιγράφει την ερωτευμένη γυναίκα σαν βδέλλα, που ρουφάει το αίμα του κάθε επίδοξου εραστή και ζει από αυτή την αφαίμαξη.
       Ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής συλλογής της Ιωάννας Κοσιώρη περιλαμβάνει κοινωνικά ποιήματα. Ο καρκινοπαθής κάνει μια δικιά του ομοιοπαθητική, όχι τόσο για να ξεφύγει, αλλά για να είναι έτοιμος για όσα θα ακολουθήσουν: «Έναν καφέ στο χέρι για την πίκρα. / Τσιγάρο άφιλτρο, βαρύ, / στο στόμα για τον βήχα.» Πολύ δυνατό είναι και το ποίημα «Όσο όσο», όπου στηλιτεύεται η εμπορευματοποίηση όλων ακόμα και του ίδιου του ανθρώπου. Η ποιήτρια αναρωτιέται τραγικά: «Στ’ αλήθεια, πόσο κοστίζει το κιλό μου;» Ο συμβιβασμένος άνθρωπος κάνει ό,τι του λένε κι ας ξέρει, πως είναι λάθος: «Όσα τηλέφωνα κι αν πήρες για βοήθεια / ο αυτόματος τηλεφωνητής σε συμβούλευε. / Κι όμως, με αυτές τις συμβουλές πορεύτηκες.» Ενώ για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω η Ιωάννα Κοσιώρη γράφει: «Μπορεί η φωνή μου να μην είναι ηχηρή. / Αποτελεί κραυγή ζωής κι αυτό μετράει!» Τέλος, τα παιδιά, που δεν μεγαλώνουν σωστά ψάχνουν πάντα να βρουν την χαμένη παιδική τους ηλικία: «Και ξέρεις, όταν τα παιδιά στερούνται παραμύθια / πάντα γι’ αυτά θα ψάχνουν!»
       Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συλλογή περιλαμβάνεται και ένα όμορφο ποίημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο: “Everything and nothing”.
       Συμπερασματικά η ποιητική συλλογή της Ιωάννας Κοσιώρη «Για μια Φαύστα» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, όπου το ερωτικό στοιχείο και ο κοινωνικός προβληματισμός συναντιούνται αρμονικά.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου